La legionel·losi és una malaltia d’origen ambiental causada per un bacteri anomenat Legionel·la. Té dues possibles manifestacions: la Febre de Pontiac, que és lleu i presenta símptomes semblants als de la grip, com ara dolor muscular, tos, mal de cap i nàusees, i la infecció pulmonar o Malaltia del Legionari, caracteritzada per pneumònia i febre alta que pot arribar a provocar la mort.

La legionel·losi no es transmet de persona a persona. Es contrau en inhalar vapor d’aigua o aerosols (dispersió d’un líquid o un sòlid en l’aire o en un gas). L’agent responsable son els bacteris del gènere Legionel·la del qual hi ha descrites unes 40 espècies i mes de 50 serogrups. L’espècie que més vegades s’ha vist implicada com a causa de la malaltia és la Legionella pneumophila de serogrup 1, malgrat que totes les espècies i serogrups del gènere s’han de considerar patògens potencials.

Les instal·lacions que amb més freqüència estan contaminades amb Legionel·la i han estat identificades com a fonts d’infecció són els sistemes de distribució d’aigua sanitària, calenta i freda, i els equips de refredament d’aigua evaporats, com les torres de refrigeració i els condensadors evaporats. Els titulars de les instal·lacions són responsables de dur a terme un manteniment adient a fi que no representin un risc per a la salut pública.

Les entitats i serveis amb domicili social a Catalunya que realitzen tractaments a tercers per a la prevenció i control de la legionel·losi han d’estar inscrites en el Registre oficial d’establiments i serveis plaguicides (ROESP) de la Comunitat Autònoma on estigui situat el seu domicili social. D’altra banda, el personal que realitza les operacions de manteniment higiènic-sanitari en instal·lacions de risc de legionel·losi ha de tenir acreditada una capacitació.

Dins les mesures de prevenció del risc sanitari que suposa la contaminació pel bacteri denominat legionel·la, la legislació també obliga les instal·lacions que tenen un alt risc de contaminació per dispersió de Legionel·la a sotmetre’s a revisions periòdiques fetes per entitats autoritzades a aquest efecte.

Aigua (Legionel·la)

La legionel·la és habitual en molts ambients aquàtics i se n’han identificat com a mínim 50 espècies i 70 serogrups. Legionel·la adquirí el seu nom després del brot epidèmic de juliol de 1976 entre els assistents una convenció de la Legió Americana a Filadèlfia. La malaltia misteriosa afectà a 221 persones, provocant 34 morts.

Bacteri Legionel·la

La legionel·losi es transmet a través de l’aire, en respirar vapor d’aigua o aerosols que contenen el bacteri. Un exemple serien les gotetes d’aigua escampades des d’una banyera d’hidromassatge que no ha estat correctament netejada i desinfectada. En cap cas es contagia de persona a persona.

Plànol instal·lació aigua

Documentació gràfica en tots els casos. Els plànols d’instal·lacions són molt importants per aconseguir un òptim resultat en el control de Legionel·la en qualsevol establiment.

Neteja de dipòsits i acumuladors

Buidem els dipòsits i realitzem una aspiració de residus i una neteja amb aigua a pressió a 6 Bar. Desinfectem mitjançant l’aplicació de biocida durant 30 minuts a 30 ppm, esclarim i tornem a omplir.

Neteja de dipòsits i acumuladors II

Diàriament es realitzarà la lectura i anotació de la temperatura en els acumuladors finals, que no podrà ser inferior als 60 °C. Pels acumuladors previs als acumuladors finals, que estaran en sèrie amb aquests (com és el cas dels acumuladors solars) es recomana també anotar la seva temperatura en la ronda de manteniment diària. No hi ha obligació normativa de fer-ho, però s’aconsella fer-ho, ja que així es revisa més intensament la instal·lació.

 

Neteja de dipòsits i acumuladors III

Com s’ha dit la temperatura dels acumuladors finals no pot ser inferior a 60 °C. Hi ha mantenidors, que erròniament sotmeten aquesta acumuladors a temperatures de règim permanent de 70 °C, per així assegurar en tot moment la destrucció de la legionel·la. El problema és que a temperatures més elevades dels 60 °C, com són 70 °C, els fenòmens de corrosió i/o de deteriorament dels revestiments s’intensifiquen i per tant es redueix significativament al vida útil d’aquests elements.

 

Vols estar al dia de totes les notícies?
Subscriu-te!

Vols estar al dia de totes les notícies?

Subscriu-te!

T'has subscrit correctament!